Založ si blog

Či by nepomohlo rozprávanie v rodnom jazyku.

              Myslím preto, aby sme si dobre uvedomovali čo hovoríme. Trebárs Mikuláš Dzurinda, ktorý sa v ČT24 veľmi zanietene, pritom veľmi povrchne vyjadroval k vzájomným vzťahom EÚ, Nato a Ruska po afére s dvojitým agentom S. Škripaľovom.

               Mne sa zdalo, že pohovoril strašne veľa nezmyslov, ale ten záver hádam nemohol myslieť vážne. Snáď to bolo obyčajné šuchorenie peria, napínanie svalov, čiže predvádzanie sa, snaha zapáčiť sa dnešnej divnej západnej politike. Možno sa teraz za to aj hanbí, cíti sa trápne, keď príde medzi ľudí, napr. do divadla a rozmýšľa, čo si o ňom ľudia môžu myslieť. Človeku by ho bolo aj ľúto, lebo každému sa nám niekedy podarí niečo tresnúť.

              Povedať, že k svojej tradičnej soft power vo vzťahu k Rusku musí Európa pridať keď treba, či sa nám to páči alebo nie aj hard power, to znie tak ľahko, trochu zaujímavo, nezáväzne, šibrinkovanie so slovíčkami, aj keď sa tvárime veľmi oduševnene, keď ich vyslovujeme.

              Ale keby rozprával po slovensky, a teda by musel povedal, že voči Rusku by sme okrem ľahkej sily mali ukázať aj silu ťažkú, a nielen ukazovať a odstrašovať, ale keď je treba aj zasiahnuť, určite by v ňom hrklo: “ čo to preboha hovorím“. A mohlo by to viac zaujať aj moderátora a doviesť ho k otázke, čo si pán expremiér pod týmto výrokom predstavuje. Že by sme mali napadnúť Rusko? Zaútočiť? Čo by bolo ďalej? Ako by to pokračovalo? Aké by to malo dôsledky? Rusko by sa zľaklo, zrazilo opätky a prestalo o sebe rozhodovať ako svojprávny, suverénny štát ? A prečo by sme to vlastne mali urobiť? Prečo? Takú hrôzu. Zaujímalo by ma veru ako by to rozviedol. Veď Rusko to nie je nejaký abstraktný pojem, to sú ľudia, ľudia ako my, ľudia ako všetci ostatní na svete. Koľkých ľudí by sa takýto jeho principiálny postoj (takto sa vyjadril) dotkol? A ako? Neviem, či si to vie niekto predstaviť.

              (Inak tí „my“ , v mene ktorých stále hovorí, to je EÚ a Nato – keď sme do nich vstupovali, sľubovali nám večný mier a raj na zemi, rušili sme základnú vojenskú službu, zbrojársku výrobu apod., lebo nič z toho sme už nikdy nemali potrebovať. A po pár rokoch obrat o 180 stupňov. Pravdaže to by bolo pre M. Dzurindu a spol. maličkosť zdôvodniť).

              V istej časti rozhovoru sa vyjadril, že Rusko, akoby bytostne potrebovalo triedneho nepriateľa a na poznámku moderátora, že sankcie voči Rusku vyvolávajú skôr opačný obraz odpovedal, že my nemáme na výber.

Tak čo napríklad to, čo dnes v politike, najmä zahraničnej úplne chýba. Rozhovory, rokovania, stretnutia na akýchkoľvek úrovniach, dohody, konferencie do úmoru sveta a po celom svete. Iste by sa na nich aj niečo zarobilo, aj keď to pravda, nikdy nemôže byť toľko ako na zbraniach.

Povedali o stretnutí v Paríži.

12.03.2024

Pred stretnutím v Paríži. Fico povedal, že z téz stretnutia vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ naznačujú, že na bilaterálnej báze pošlú na Ukrajinu svojich vojakov. Schôdzka je dôverná, nemôže povedať na aký účel a čo by tam robili. Slovensko nebude ponúkať spoluprácu v takejto oblasti. Je odhodlaný zabrániť priamej účasti slovenských vojakov [...]

O myslení, takom i onakom.

19.08.2018

O myslení, takom i onakom. V tomto denníku som sa z rozhovoru s Matejom Landlom dozvedela , že jeho otec sa k minulej dobe vyjadril, že minimálne toľko rokov, čo tento štát gniavil komunizmus a pokrútil myslenie ľudí, bude trvať náprava. Musia sa vymeniť dve generácie, aby sa zmenilo myslenie ľudí. Nespomenul žiadny dôvod, či príklad, ktorý ho [...]

Čítanie s porozumením alebo som z toho jeleň

24.03.2018

V socialistickom školstve, v ktorom som získala vzdelanie, nás čítanie s porozumením neučili. Ani som donedávna nechápala prečo by mali, prečo to dnešný vzdelávací systém od žiakov a študentov tak dôrazne vyžaduje. Čo vlastne od tých detí chce. Nedôverčivo som si myslela, že to je jeden z výmyslov dnešných nekonečných reforiem v [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7414x
Priemerná čítanosť článkov: 1854x

Autor blogu

Kategórie